Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Jesienne zbiory na polskich plantacjach — bogactwo natury

Jesień to nie tylko czas powrotu dzieci do szkoły i zmiany koloru liści na drzewach. To także pora roku, w której odbywają się zbiory sezonowych warzyw i owoców na polskich plantacjach. Rolnicy w naszym kraju pracują w tym okresie w pocie czoła. Wszystko po to, aby dostarczane przez nich lokalne produkty były świeże i zawsze dowiezione na czas.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie warzywa i owoce zaliczamy do darów jesieni?
  • Uprawy prowadzone z sercem, czyli praca polskiego rolnika
  • Świeże warzywa i owoce na jesień to gwarancja smaku i zapachu
  • Jesienne dania z sezonowych warzyw i owoców
  • Świeżość i jakość najważniejsze przy zakupie owoców i warzyw jesiennych

Jesienne zbiory w polskim gospodarstwie rolniczym

Text And Image Section

W polskich gospodarstwach ogrodniczo-rolniczych pracy nie brakuje przez cały rok. Jesienią nadchodzi czas na zbiór plonów na polach i w sadach. Dzięki temu ta pora roku wypełniona jest świeżymi owocami i warzywami, które są bogatym źródłem witamin i innych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Niektóre rośliny jadalne mają krótki okres wegetacji i można korzystać z ich dobrodziejstwa już w okresie letnim. Jednak to właśnie jesienią nadchodzi czas największych zbiorów warzyw korzeniowych i bulwiastych, kapustnych, dyniowatych oraz z podrodziny czosnkowych.

Do najpopularniejszych owoców i jarzyn, które dostępne są o tej porze roku, zaliczamy:

  • cukinię,
  • dynię,
  • buraka czerwonego,
  • marchew,
  • paprykę,
  • brokuły,
  • bakłażany,
  • kalarepę,
  • pietruszkę korzeniową,
  • seler korzeniowy,
  • por,
  • cebulę,
  • czosnek,
  • ziemniaki,
  • kukurydzę,
  • jeżyny,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • pigwę,
  • żurawinę.

Wybór jest naprawdę ogromny, a powyższa lista to tak naprawdę zaledwie część produktów dostępnych o tej porze roku. Jesień w niczym nie jest gorsza od lata, jeśli chodzi o dostępność produktów sezonowych, które można wykorzystać w swojej kuchni. Sprawdzą się one zarówno do przygotowywania pysznych dań na co dzień, jak i przetworów na zimę zamkniętych w słoikach.

Praca polskiego rolnika — miłość do natury i dobrego smaku

Praca polskiego rolnika — miłość do natury i dobrego smaku

Polscy rolnicy, którzy dostarczają swoje warzywa i owoce na nasz Ryneczek Lidla, to producenci żywności z pasją i wielkim sercem do swojej pracy. Dokładają wszelkich starań, aby ich produkty spełniały oczekiwania klientów i były jak najlepszej jakości. Wykorzystują do tego odpowiednie planowanie każdego etapu uprawy oraz systematyczną pielęgnację.


Przyjazne dla środowiska, zdrowe rozwiązania sprawiają, że uprawiane przez polskich rolników jesienne owoce i warzywa trudno porównać do tych, które sprowadzane są zza granicy. O tej porze roku warto korzystać z tego, co nasza polska natura ma nam do zaoferowania i postawić na rodzime rośliny jadalne, których jest pod dostatkiem.


Dary natury z polskich upraw to idealny sposób na to, abyś dostarczył sobie i swojej rodzinie codzienną porcję witamin w postaci sezonowych produktów. Chrupiące marchewki od lokalnego rolnika, soczyste jabłka z polskiego sadu oraz pyszne ziemniaki z krajowej uprawy – to i jeszcze więcej znajdziesz w naszej sekcji warzyw i owoców.

Wyjątkowe smaki i zapachy świeżych jesiennych owoców i warzyw

Na Ryneczku Lidla kluczowa jest świeżość i regularność dostaw. To właśnie dzięki temu owoce i warzywa kuszą swoimi walorami. Przechowywanie w odpowiednich warunkach zaraz po zebraniu oraz w transporcie również odgrywa bardzo istotną rolę w zachowaniu wszystkich walorów produktów z polskich gospodarstw rolniczo-ogrodniczych.


Warzywa i owoce powinny być obecne w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dostępne na Ryneczku Lidla plony pracy wielu polskich dostawców to doskonały wybór. Te, które się do tego nadają, można śmiało zjeść na surowo i cieszyć się ich soczystością – na pewno zadowolą one nawet najbardziej wymagające podniebienia. Inne będą doskonałym dodatkiem lub bazą do dań po odpowiedniej obróbce.


Jesienne warzywa i owoce sprawdzą się nie tylko świeże, ale też jako produkty idealne do przygotowania przetworów na zimę. Ciekawe inspiracje i różnorodne przepisy znajdziesz w Kuchni Lidla. Co można zamknąć w słoikach? Na przykład kiszoną sałatkę z warzyw korzeniowych, marynowaną cukinię słodko-kwaśną lub konfiturę z pomidorów z curry. Świetnym wyborem będzie również przygotowanie domowej, kiszonej kapusty z marchewką.


W wekach można przechowywać zapasteryzowane warzywa i owoce. Jesienne zbiory sprawdzą się do przygotowania zapasów powideł w różnych wariantach, dżemu gruszkowego z dodatkiem cynamonu lub chutney z polskich jabłek z dodatkiem kolendry. Warto przygotować sobie również mus z jabłek, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, np. szarlotki.

Jesienne potrawy z sezonowych warzyw i owoców

Rolnicze plony z okresu jesieni świetnie sprawdzą się również do przygotowywania różnorodnych potraw zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Warto korzystać z tych darów natury i postawić na sezonową kuchnię, aby jedzenie w Twoim domu było możliwe jak najzdrowsze. W dodatku dostępne w danym okresie świeże warzywa i owoce są często znacznie tańsze niż poza sezonem. Jest to więc sposób na oszczędność.


Wśród najpopularniejszych dań jesiennej kuchni na pewno nie można pominąć zup. Są one doskonałym sposobem na wykorzystanie świeżych warzyw i świetnie sprawdzają się na chłodniejsze dni. Rozgrzewający krem z dyni, kartoflanka z kurkami lub krem z białych warzyw z ciekawymi dodatkami zasmakują zarówno Tobie, jak i Twoim najbliższym. W dodatku będą bardzo odżywcze i idealne na jesienną chandrę.


Na obiad w jesiennym klimacie można przygotować także dania z dynią, na przykład pyszny gulasz lub dynię faszerowaną kaszą. Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym, gnocchi z burakiem, pieczony bakłażan i tagliatelle z kurkami to kolejne przykłady wyśmienitych potraw, które mogą zagościć na rodzinnym stole i pozwolić na kreatywne wykorzystanie sezonowych produktów.

Regularne dostawy warzyw i owoców od polskich rolników

Text And Image Section

W celu kupienia sezonowych warzyw i owoców warto odwiedzić Ryneczek Lidla, na którym można znaleźć produkty od polskich rolników. Dzięki temu nie tylko zapewnisz sobie i swoim najbliższym potrzebnych witamin i składników mineralnych, ale także możesz wesprzeć lokalnych producentów. To właśnie oni przez cały rok dokładają wszelkich starań, aby móc zaoferować Ci produkty najwyższej jakości.


Regularne dostawy sprawiają, że w ofercie znajdziesz wyłącznie najświeższe warzywa i owoce, które śmiało możesz wykorzystać do przygotowywania ulubionych dań i przetworów. Korzystaj z sezonowych produktów i ciesz się nimi, dopóki trwa jesień! Postaw na gotowanie potraw dopasowanych do aktualnej pory roku, aby jak najlepiej wykorzystać to, co ma dla Ciebie matka natura.