Toster: jak wybrać odpowiedni?

Toster: jak wybrać odpowiedni?

Chrupiące i ciepłe tosty na słodko lub wytrawnie to jeden z najlepszych pomysłów na śniadanie. Można użyć ich pojedynczo lub do dwustronnej, zamkniętej kanapki. To nie tylko świetny pomysł na uatrakcyjnienie śniadania. To również brak konieczności wyruszania, codziennie rano, po świeże pieczywo. Dzięki wysokiej jakości tosterom możemy cieszyć się chrupiącym, podpieczonym chlebem w każdym momencie. Możemy również znacznie rozszerzyć nasze możliwości, wypróbować innych przepisów i dostosować je do naszych upodobań.

Toster - urządzenie z długą historią

Toster nie zajmuje wiele miejsca, a ma ogromne znaczenie. Może zmienić zwyczajne śniadanie w posiłek o wiele bardziej atrakcyjny. Pamiętajmy, że przygotowywać w nim można nie tylko pieczywo specjalnie dedykowane, ale właściwie każde, które może się swobodnie zmieścić. Innymi słowy, ten mały sprzęt, to prawdziwa potęga. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, że to niepozorne małe urządzenie AGD ma za sobą długą historię. Pierwsze proste opiekacze powstały pod koniec XIX wieku. Jednak w roku 1919 została opracowana wersja z czasomierzem i sprężynką, która wyrzucała tosty, gdy były już gotowe. Oznacza to, że sprzęt, w zbliżonej do dobrze znanej nam postaci, niedawno obchodził setną rocznicę powstania!

Rodzaje tosterów

Tostery i opiekacze do kanapek są jednymi z najpopularniejszych małych sprzętów AGD. To jednak dwa zupełnie różne urządzenia, dlatego dziś kilka słów o tych pierwszych. Głównym kryterium podziału jest ich wielkość i ilość kieszeni, czyli przegródek na pieczywo.

  • Toster kompaktowy (jednoszczelinowy lub dwuszczelinowy). Tostery kompaktowe mają krótkie kieszonki: pojedyncze lub podwójne. Małe urządzenia pasują do prawie każdej kuchni i stanowią świetną opcję dla singli, par lub osób jedzących tosty okazjonalnie. Urządzenie można bardzo łatwo schować, gdy chwilowo się znudzi.
  • Toster z długimi kieszonkami. Tostery z długimi kieszonkami wyposażone są w jedną lub dwie kieszonki, ale nieco dłuższe niż średnia kromka tostów. Oznacza to, większą elastyczność. Możemy opiekać w nich każdy rodzaj pieczywa, który się tam swobodnie zmieści. Bardzo przydatna funkcja w przypadku liczniejszej rodziny.
  • Toster czteroszczelinowy. Do niektórych kuchni za duży, do tych większych idealny. Pod względem efektywności można porównać go do tego z długimi kieszonkami. Doskonale sprawdzi się, jeśli chcemy zjeść chrupiące i ciepłe tosty z całą rodziną.
  • Toster przemysłowy. Duże stacjonarne urządzenie używane w gastronomii, raczej bez sprężynki, ale często z timerem. Jego zadaniem jest opieczenie wielu tostów na raz.

Funkcje tostera - na co zwrócić uwagę?

Warto jest zwrócić uwagę na kilka funkcji, które mogą okazać się dla nas bardzo istotne. Sprawią, że nie tylko toster doskonale będzie prezentować się w naszej kuchni, ale również odpowie na nasze potrzeby, jak choćby rozmrażanie pieczywa czy szybkie i łatwe sprzątanie. W dodatku będzie służyć nam przez długie lata.

  • Kieszonki. To jest nieprawda, że wszystkie tostery mają dokładnie taką samą przestrzeń opiekania pieczywa. Warto zwrócić uwagę na rozmiar kieszonek i przed zakupem ustalić, ile zmieści się do nich tostów, kromek lub bułek. Ustalmy, co jadamy najczęściej i dostosujmy sprzęt do naszych upodobań.
  • Moc i stopień zarumienienia. Te bardziej kompaktowe tostery będą pobierać moc na poziomie 800 watów. Te bardziej rozbudowane muszą mieć około 1200-1400 watów, żeby dobrze działać. Przemysłowe znacznie więcej, ale i ich zadanie jest nieco inne niż domowe zastosowanie. Dlatego zwróćmy uwagę na oznaczenia mocy, by stopień zarumienienia był zgodny z naszymi oczekiwaniami.

  • Tacka na okruchy. Czy chcemy tego, czy nie, tacka na okruchy jest bardzo ważna, bo i tak będą one wpadać do środka urządzenia, a nawet wytrząsanie ich nie zawsze pomaga w 100%. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać czystość w kuchni. A przecież wiadomo, że właśnie w niej jest to najtrudniejsze.
  • Funkcja podnoszenia. Może się tak zdarzyć, że pieczywo się zaklinuje w tosterze. Dlatego, by nie grzebać w nim żadnym przedmiotem i nie narażać się na oparzenia, opracowano specjalny system klipsów, które podnoszą chleb do góry, ułatwiając nam wyciągnięcie go.

  • Funkcja rozmrażania. Bardzo przydatna opcja, jeśli nie lubimy chodzić rano do piekarni, ale gustujemy w świeżym, chrupiącym pieczywie, przechowując je w zamrażarce.
  • Funkcja centrowania kromek. Dzięki tej opcji chleb będzie zarumieniony idealnie, równomiernie ze wszystkich stron.


Praktyczne dodatki:

  • Nasadka do podpiekania bułek, dzięki której pieczywo można lekko podgrzać.
  • Zwijarka kabla, dzięki której czynimy naszą przestrzeń kuchenną bardziej estetyczną.

Tostery - z jakiego materiału?

Niektóre tostery wykonane są ze stali nierdzewnej. Bez wątpienia cechują się bardziej konserwatywnym charakterem, więc ich wzory są mniej fantazyjne. Inne wykonane są z aluminium i tworzywa sztucznego. Tu możemy liczyć na nieco bardziej designerskie wzory, które będą pasować do bardzo różnych aranżacji kuchennych wnętrz. Wszystkie urządzenia z naszej oferty zostały opracowane tak, by działać jak najlepiej i służyć jak najdłużej. Dlatego ostateczny wybór zawsze jest kwestią gustu.